ANTIOKSIDANTER

ANTIOKSIDANTER

Antioksidanter er en gruppe med ulike kjemiske stoffer som beskytter mot eller reduserer hastigheten på kjemiske reaksjoner som kan skade kroppen på cellenivå.

Den kjemiske reaksjonen kalles oksidasjon (oksidativt stress) og består i at elektroner overføres fra ett molekyl til ett annet. Det er en naturlig reaksjon i kroppen, men oksidasjon kan føre til skadelige kjedereaksjoner som fører til skade i kroppens celler (celler er enheter som danner alle kroppens vev). Disse elektronene som frigjøres ved kjemiske reaksjoner kalles frie radikaler. Frie oksygenradikaler dannes når oksygen brukes til å omsette (forbrenne for å danne energi) næringsstoffer som karbohydrater (sukker i ulike former) og fett. Det dannes mye av disse stoffene når kroppen utsettes for uheldig belastning (stress), betennelser, bestråling og ved røyking. Da kan lave nivåer av antioksidanter i kroppen forverrer skadene på vevet.

Disse frie oksygenradikalene kan påvirke arvestoffet og føre til raskere aldring av kroppen og føre til sykdommer som kreft og hjertekarsykdom. Bl.a. er det antatt at frie radikaler vil kunne utløse det som kalles apoptosis (programmert celledød)

Mange ulike kjemiske stoffer er antioksidanter og det finnes hundrevis av dem. Antioksidanter brukes som konserveringsmiddel i næringsmidler og kosmetikk mm.

Antioksidanter eksempel; C-vitamin, E-vitamin, glutation, melanin, karotenoider som betakaroten og A-vitamin (finnes mye i gulrøtter), lykopen (finnes mye av i tomater) og lutein. Flavonoider. I tillegg enzymer som katalase, superoksid dismutase og peroksidaser.

Antioksidanter må tilføres kroppen, men kroppen produsere også selv noen antioksidanter.

Antioksidanter tilført naturlig gjennom kosten kan redusere risiko for sykdommer som skyldes oksidative prosesser (oksidativt stress). Det er sannsynlig ideelt at det er ulike typer antioksidanter som tilføres.

God kilder til antioksidanter er bl.a. valnøtter, granatepler , solsikkefrø og bær (blåbær, kreklingbær, bjørnebær, solbær mm). Blåfargen i bærene skyldes ofte antioksidanter (såkalte cyaner). Det finnes mye i citrusfrukter (bl.a. C-vitamin) som appelsin og sitron og i druer, plommer, ananas og kiwi. Grønnsaker inneholder ofte mye antioksidanter, bl.a. i grønnkål, rødkål, persille, rosenkål og spinat. Gulrot inneholder antioksidanten betakaroten, men som kilde til antioksidanter er ikke innholdet høyt.

Rødvin er ofte spesielt fremhevet for å inneholde bra med antioksidanter av ulike typer, og at dette er årsaken til det kan være sunt å drikke i moderate mengder. Det er bl.a. antioksidanter som er årsak til fargen på vinen.

Det er anbefaling om å spise 5 om dagen (frukt og grønnsak) fra helsemyndigheten, og det vil kunne gi tilskudd av ulike antioksidanter.

Kosttilskudd med antioksidanter blir reklamert å ha forebyggende effekt på en rekke helseproblemer. Dette har aldri vært dokumentert, men baserer seg på en antakelse at hvis antioksidanter har beskyttende effekt i kroppen, så vil tilførsel av større mengder av antioksidanter ha forebyggende effekt på aldring og sykdom. Jo mer, desto bedre.

Sitat fra Steven Novella, MD og nevrolog fra Yale Universitet i USA; «Before scientists could even follow up on their hypotheses, the supplement industry seized upon the notion of antioxidants. The prospect of slowing aging was a perfect match for the typical hype of the supplement industry, and the fact there was actual science to back up those claims (even if it was preliminary without any clinical findings to back them up) sweetened the deal. Marketing of the alleged healt benefits of antioxidants has been at saturation levels ever since. The result is that antioxidants have a powerful healt halo, one that they did not earn through scientific study.

Det som sies er at bransjen som selger helsekost og tilskudd har grepet sterkt ideen om antioksidanter som nedsetter aldringsprosessen og bruker det for hva det er verdt i markedsføring av sine produkter selv om det ikke er gjort undersøkelser som bygger opp om disse hypoteser eller ideer.

Det er lite grunn til å tro at ekstra tilført antioksidanter i form av kosttilskudd vil gjøre at kroppen fungerer bedre hvis du ellers har ett godt kosthold.

Ved visse sykdomstilstander er det antatt at balansen mellom oksidative stress og antioksidanter er unormal og at dette kan bedres ved tilførsel av ekstra antioksidanter. Dette forskes det på. Det er imidlertid ikke bare å ta en eller annen type antioksidant.

Det er viktig med en balanse mellom oksidasjon (oksidativt stress) og antioksidanter og dermed kan høy doser av antioksidanter forstyrre denne balansen.

I en såkalt metaanalyse (studie av flere undersøkelser) publisert i det medisinske tidsskrift JAMA ble det undersøkt hvilken effekt antioksidanter kunne ha på helse og dødelighet (både primært forebyggende og sekundært forebyggende studier. Sekundært forebyggende betyr at tilskudd blir gitt etter at sykdom er oppstått). Konklusjonen var at antioksidant tilskudd ikke hadde noe overbevisende effekt på dødelighet, og antioksidant tilskudd som betakaroten, vitamin A og vitamin E synes å øke dødeligheten. Ingen sikre funn omkring bruk av vitamin C og selen på helse og dødelighet.

Der er til og med studier som kan tyde på at større tilskudd av visse antioksidanter kan fremme kreftsykdom ved bl.a. spredning lettere oppstår.

ORAC (oxygen radical absorbance capacity) ble tidligere brukt som mål på antioksidativ evne i næringsmiddel, men begrepet har vært ut av bruk siden 2012 da det ikke ble funnet praktisk brukbart

KONKLUSJON: Kroppen trenger antioksidanter. Det er imidlertid ikke bevist at tar du ekstra mye av dette i form av tilskudd vil du bli friskere. Kanskje tvert imot. Det forskes mye på hvilke typer og kombinasjoner av antioksidanter som er gunstig for kroppen. Ett sunt kosthold med frukt, bær og grønnsaker er sannsynlig tilstrekkelig til å holde helsen vedlike. Det er ikke grunnlag for å kjøpe tilskudd og spesielt ikke i store mengder. Om du nå har tatt rikelig med antioksidanter skal du ikke være engstelig for helsen. Opphører overforbruket vil det sannsynlig gå bra. Du sparer også penger.

Et lite tips; skal du holde formen vedlike om høsten, kan du gå i fjellet og plukke kreklingbær. Det er en fin antioksidant kilde. Det finnes mye av den og den er lett tilgjengelig i lyngterreng

Del denne siden